Persbericht eerste paal

PERSBERICHT

Eerste paal nieuwe hospice geslagen

 

CULEMBORG – Eindelijk is het zover:
op 12 mei is de eerste paal voor het nieuwe Hospice Nocturne aan de Prijsseweg
95 geslagen…. of eigenlijk geboord. Komende maanden zal aannemer Gebr. Van der
Netten van Stigt (Zoelmond) het door USE architects (Utrecht) ontworpen hospice
gaan bouwen. De verwachting is dat het gebouw begin 2024 in gebruik kan worden
genomen.

 

Frits Ton, voorzitter van de stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Culemborg en West Betuwe (Hospice Nocturne): ‘Het is een groots project waar we met
professionals en veel vrijwilligers aan werken. Toen we ons in 2018 realiseerden dat we ons op de toekomst moesten voorbereiden, wisten we niet wat de impact van dit project zou zijn op ons als vrijwillig bestuur, de coördinatoren, de vrijwilligers en de vele zeer betrokken mensen. ’

Vrijwilliger Laurens Smits van Vaspro Bouwmanagement uit Culemborg was de motor bij de start en wist o.a. de juiste mensen aan elkaar te koppelen, waardoor er samen met
maatschappelijk gebiedsontwikkelaar Timpaan en aannemer Vastbouw niet alleen een nieuw groter hospice, maar een heel nieuwe wijkje in Parijsch, de Reehof, werd ontwikkeld. Inmiddels worden er meerdere smartwoningen en enkele levensloopbestendige woningen gebouwd en nu is het tijd voor het nieuwe onderkomen voor Hospice Nocturne.

Frits Ton: ‘Om dit zeer ambitieuze plan ook financieel te laten slagen, zijn we steeds voor ogen blijven houden dat we het niet voor onszelf doen, maar voor de gemeenschap in de regio. Er is behoefte aan een groter, duurzamer en toekomstbestendig ‘bijna-thuis-huis’ voor mensen in de laatste levensfase, die wij met zorg en aandacht een waardige tijd kunnen bieden.’

Hoe doe je dat….zo’n groot project financieel laten slagen? Frits Ton: ‘We trekken er enorm aan, met elkaar. De afgelopen twee jaar hebben we vele presentaties verzorgd en gesprekken gevoerd. Mensen hebben ons geïnspireerd om ‘te durven
vragen’, want het gaat om de toekomst van de gemeenschap. Daarnaast zijn we goed zichtbaar geworden. Heel veel bedrijven en particulieren hebben giften gedaan, en gelukkig komt er nog steeds geld binnen. Onlangs nog heeft de serviceclub Ladies Circle een initiatief voor het hospice ontplooid waar ze €6.100,- hebben weten te verdienen met een gesponsord diner.  Het Culemborgse bedrijf One of a Kint van Laura Kint belt op dit moment veel regionale ondernemers om ze te bewegen tot een mooie donatie, en binnenhuisarchitect Gerry Ansems van Gewoon Bijzonder doet er alles aan om het hospice straks mooi en toekomstbestendig in te richten, waarbij ze  veel ondernemers weet te bewegen tot grote kortingen en donaties. Wij zijn enorm dankbaar voor dit soort initiatieven.’

‘Want we dachten de financiën rond te hebben toen de wereld ineens veranderde. Door de oorlog in Oekraïne, stijgende gasprijzen en de grillige situatie op de bouwmaterialenmarkt staat de financiële wijzer helaas niet meer op groen maar weer op oranje.  We moeten door deze en kleine andere tegenvallers nu echt alles op alles zetten om voldoende geld bij elkaar te krijgen. Met elkaar gaan we ervoor dat Hospice Nocturne in het voorjaar van 2024 de nieuwe locatie in gebruik gaat nemen!’ www.hospicenocturne.nl

 

foto
Links Hans Jansen jr. Aannemer Gebr. Van der Netten van Stigt
Rechts Frits Ton voorzitter Hospice Nocturne (stichting VPTZ Culemborg West Betuwe)

Vergelijkbare berichten