|

Stadsspeld voor vrijwilliger Rudy Span

Geschreven door Magda Adema

Tijdens de feestelijke dinsdagavond 23 april speciaal voor de ca. 70 aanwezige vrijwilligers gekomen: onze burgemeester, Gerdo van Grootheest. Naar elkaar omzien, vindt hij belangrijk. In het bijzonder is hij ook gekomen voor Rudy Span: “En ik zou haar graag naar voren willen halen!” Op dat moment zit Rudy nog nietsvermoedend te schrijven voor de interne nieuwsbrief van Hospice Nocturne. Dan dringt het tot haar door dat zij bij de burgemeester wordt verwacht en loopt naar voren.

 

Toespraak
Onze burgemeester: “Beste mensen, hier staat een supervrijwilliger!” En hier volgt ‘een greep’ uit zijn toespraak.

Je bent één van de vrijwilligers van het eerste uur bij Hospice Nocturne, al ruim 25 jaar, en in onze gemeente al actief begonnen na jouw verhuizing uit Utrecht. (Dan ziet Rudy haar dochter Mette en haar zus Tjitske. Een warme omhelzing met hen gaat nu voor!)

Je doet ook allerlei andere dingen: je organiseert de najaarscollecte van het Leger des Heils, neemt daarbij een wijk voor je rekening, goed voor één van de hoogste opbrengsten in de stad! Ook zie je kwetsbare mensen, ouderen, bezoekt hen, gaat met mensen wandelen, doet boodschappen, bezoekt mensen die eenzaam of verdrietig zijn. 

Het contact met mensen hier in het hospice, echt iets voor anderen betekenen, zijn belangrijke drijfveren in jouw leven. Je bent zeer bescheiden, dat zie ik ook als je daar zit te schrijven, treedt niet graag op de voorgrond. Vandaag doen we dat anders!

Je bent heel integer, wilt graag naast mensen staan, en dit vind ik heel mooi: je doet dit zonder oordeel! Je kunt goed luisteren en afstemmen, en bent ook gewoon van aanpakken!

Ik hoorde dat je, alweer enkele jaren geleden, tijdens het collecteren een knieschijf had gebroken. Tijdelijk afhankelijk van anderen: niets voor jou! Je wilde zo snel mogelijk weer aan het werk. Deze werkhouding, en het van betekenis willen zijn, tekenen je zeer!

Je hebt ook een mooie moestuin, waar ook de slakken graag alles opeten en je geeft ook veel weg.

Een medevrijwilliger zegt over jou: “Voor mij ligt Rudy’s kracht in het rustig aanwezig zijn. Een heel groot hart voor de zieke gasten en hun familie. Aandacht voor ieders proces daarin. Heeft subtiele humor en kan sfeer maken. Biedt een luisterend oor, is betrouwbaar en collegiaal.”

En je zus: “Met haar aandacht zet ze mensen in het licht.”

 

Stadsspeld

Onze burgemeester: “We zijn als college van B&W van de gemeente Culemborg ontzettend trots op jou en wij willen jou heel erg bedanken voor wat je al die jaren voor onze stad hebt gedaan. Wij hebben besloten om jou de stadsspeld toe te kennen.” (Applaus!)

Onze burgemeester speldt bij Rudy – met haar dochter Mette al een poos naast haar – de speld op. Ook overhandigt hij haar de bijbehorende, ingelijste oorkonde. Hij krijgt een spontane knuffel van Rudy.

Van harte proficiat, lieve Rudy, het is je van harte gegund!

 

Nawoord over Joke

Ons bestuur had ook graag voor onze collega Joke van de Hurk een stadsspeld aangevraagd, maar dat is helaas niet mogelijk, omdat Joke al in 2020 een Koninklijke onderscheiding kreeg! Zij is eveneens ruim 25 jaar vrijwilligster in ons hospice en verrichtte van jongs af aan allerlei vrijwilligerswerk. En nog steeds!

Vergelijkbare berichten