| |

Ronald Schouten, penningmeester krijgt koninklijke onderscheiding

Door Rudy

Onze burgemeester, Gerdo van Grootheest, sprak tijdens de officiële opening met genodigden op woensdagmiddag 24 april: “Namens het gemeentebestuur van harte gelukgewenst met dit prachtige hospice. Ik ben diep onder de indruk. Het mooiste hospice van Nederland, dat stond in De Gelderlander, en dan is dat waar! Niet alleen belangrijk voor Culemborg, maar voor de hele regio.” Onze burgemeester was hier gisteren ook al en vandaag opnieuw, waarbij hij onze Ronald Schouten in het zonnetje zette als supervrijwilliger.

Samen
“Ik  heb opgezocht wat Nocturne betekent. Het is een muzikaal nachtstuk. Het is ook onderdeel van de nachtwake, een katholiek gebruik. Het is ook drempel van leven naar dood. De avondschemering van je leven. En terug naar de muziek: die maak je met elkaar, die luister je vaak samen. Ook waken doe je samen. En ook het gefinancierde is samen, donaties maken het tot een gezamenlijk project. Samen, dat is het symbool van deze plek. Je doet het niet alleen. Het is speciaal gericht op mensen in kwetsbare posities. En 70 vrijwilligers doen dat samen. Die waren er gisteravond ook bijna alle 70. In Culemborg zijn heel veel vrijwilligers, één op de drie doet vrijwilligerswerk, en vaak op verschillende plekken. Zij zetten zich met ziel en zaligheid in voor de maatschappij en/of inwoners van onze stad. Ik ben daar enorm dankbaar voor. Een groot compliment daarvoor! Een van deze vrijwilligers is Ronald Schouten!”

Onze burgemeester richt zich tot Ronald: “En u bent op deze plek, als penningmeester, al veel langer dan gebruikelijk!” Ronald beaamt dit: “Het is meestal voor een periode van vier jaar, met nog eens een verlenging van vier jaar.”

Ronald komt naar voren
Gerdo: “Heel fijn dat anderen ons hebben laten weten wat u, meneer Schouten, al meer dan dertig jaar op vrijwillige basis doet!”

De burgemeester somt op wat Ronald allemaal aan vrijwilligerswerk doet en heeft gedaan:

  • Van 1990 – heden: steunfractielid, penningmeester/ bestuurslid van D66 Culemborg,
  • Van 1992 – heden: mantelzorger,
  • Van 2007 – heden: penningmeester van Hospice Nocturne.

Ronald is inzetbaar (geweest) voor allerlei activiteiten zoals bij de formulierenbrigade van Culemborg, bijscholing wiskunde aan buurtkinderen, schoolpleinwacht, leesouder, lid van het klusteam van de Montessorischool in Culemborg, vrijwilliger van de voetbalclub Focus ’07, met kantinedienst en de zorg voor de inroostering van de rijders. Ronald is vaak verhuisd in zijn leven, maar is thuis in Culemborg.

Ronald is altijd bescheiden, hij wil niet opvallen. Hij wil dienstbaar zijn voor de gemeenschap. Zo is zijn karakter. Hij is een zeer veelzijdig vrijwilliger, onmisbaar, met een groot hart.

Daarbij is hij heel nauwgezet bij de fondsenwerving en financiën voor de nieuwbouw van het hospice. In de eerste week van het nieuwe jaar heeft Ronald de conceptjaarstukken van het voorgaande jaar al klaar! Hij is zeer betrokken als oud-ingenieur bij onder andere minder energieverbruik van het hospice in de toekomst.

Lintje
Burgemeester: “Als blijk van waardering voor u die zich jarenlang vrijwillig heel dienstbaar opstelt voor de gemeenschap, vind ik het een eer om u, meneer Schouten, te mogen mededelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Deze Koninklijke onderscheiding is door anderen aangevraagd: oprechte waardering door anderen voor wat u doet. Van harte proficiat!”

Na de toespraak van de burgemeester krijgt onze Ronald een lintje opgespeld. Ronald is zichtbaar ontroerd en reageert: “Dit had ik nooit verwacht. Ik doe gewoon de dingen die ik leuk vind.” En wij weten allemaal, dat deze onderscheiding van Ronald zeer welverdiend is!

(Foto: frank@frankpietersen.photo)

Vergelijkbare berichten